Home  

 
 

 
Empty Suits

В. Сега
1998-02-16
Задочен скандал пламна по националното радио между българския политолог Владислав Тодоров, който работи от 7 години в САЩ, и Нери Терзиева, прессекретар на президента Петър Стоянов.
"Интересът на САЩ към България е почти нулев" , заяви политологът, преподавател в Пенсилванския университет, по повод посещението на президента.
"От много години, от поп Кръстьо и Левски досега, все българи са се опитвали да преакцентират нормалните резултати от усилията на народа" , контрира го малко по-късно Нери Терзиева. Тя обяви, че се обажда като слушател, а не като прессекретар на президента.
"За мен от известно време насам е под голям въпрос ефикасността на българската външна политика, така, както тя до този момент се развива - изключително на най-високо официално ниво, където се получават само обещания от най-различен характер, които не се реализират после" , обясни по-рано Владислав Тодоров по радиото. Според него когато в Америка се говори за НАТО, България не се споменава по никакви линии. Не било така обаче с Румъния и Словения. "Много характерен за американската външна политика е фактът, че когато Америка ще трябва да се въвлича в нещо или ще трябва да се ангажира с някого, тук става видно навсякъде и се извършва медийна подготовка" , поясни Тодоров и добави, че по време на посещението на Петър Стоянов американците изобщо не разбрали, че има такава визита.
Политологът смята, че България има много малко значение в стратегическите планове на САЩ. Според него "т.нар. стратегически партньори вече са маркирани с реални действия" . Той посочи като доказателство за особеното отношение на САЩ към Румъния посещението на Клинтън в Букурещ.
Тодоров призна, че е бил впечатлен от българите, представители на неправителствени организации, които се срещнали с президента Стоянов във Вашингтон. "Просто изненадващо за мен е много доброто представяне на хора, които владеят езика изключително добре, могат да общуват и дават много точни и адекватни отговори" , разказа той. Това било впечатляващо на фона на "голямата неефикасност на българския международен бюрократ в чужбина" . Според Тодоров държавните ни чиновници в голямата си част издават изключителна сервилност в присъствие на началници, или изключителна арогантност, когато се срещат с хора извън техния интерес.


Нери Терзиева:
Тъй като присъствах по силата на работата си на всички срещи и тъй като тези срещи са ознаменувани с официален документ, в който между многото добри слова България е наречена най-силният кандидат за НАТО, ми се струва, че заради хорицата в България, които се мъчат днес да живеят по-добре, е добре да се чуе истината. Истината е, че един човек - президентът Стоянов, и други хора, демократично избрани - депутати и министри, се опитваха да измият 50-годишния срам. Това усилие беше видяно, не забелязано, а видяно и отразено в документи. И някакъв слушател, бил той и Тодоров, бил той и от САЩ, българин, не би могъл да бъде този свидетел на всичко това, което стана, отколкото всички българи, които очакваха резултата. Много години, от Поп Кръстьо и Левски досега, все българи са се опитвали да направят така, че да преакцентират нормалните резултати от усилията на един народ, защото това са резултати от усилията на един народ, а не само на президента Стоянов, той е техният носител, да ги преакцентират в някаква джазова, бих казала, страна, на някаква точка, която изглежда по-атрактивна и която прилича на точката на Моника Левински и на всички други некрофилски виждания на една малко по-атрактивна журналистика, която би могла действително да спечели повече зрители, но не и тези, които мислят от тях. В Америка пребивават много българи и тези от тях, които искат да се присъединят към усилията на народа си, който тук естествено плаща повече, отколкото в САЩ, бяха на срещите на президента Стоянов. Аз не съм забелязала между тях този умник Тодоров.